RobertDicksons

Skadedjur

Problem med skadedjur

Det blir allt vanligare att skadedjur dyker upp som objudna gäster. Misstänker du att du drabbats av skadedjur i din lägenhet är du enligt hyreslagen skyldig att åtgärda problemet. Det är viktigt att åtgärderna görs snabbt och effektivt efter första upptäckten så att skadedjuren inte sprids. Skadesaneringen är kostnadsfri för dig som är hyresgäst hos oss.

Om du upptäcker skadedjur i din lägenhet, kontakta omedelbart:

Nomor AB telefon, 0771-122 300.

Uppge att fastigheten är försäkrad hos Trygg Hansa, försäkringsnummer 25-1230513-14.

Om du upptäcker skadedjur i allmänna utrymmen, exempelvis källare:

Kontakta din bovärd via telefon eller via felanmälan.

 

Att tänka på under semestern/vid resor

Boende När du kommer till ditt boende, ställ väskorna i badrummet (innan du gör något annat). Kontrollera därefter sängen ordentligt. Lyft på madrassen, finns det svarta fläckar och/eller kryp? Inspektera även sömmarna, vägglöss gömmer sig gärna där. Vik ner täcket och kontrollera lakanet, om du hittar svarta fläckar och/eller blodfläckar har det funnits, eller finns, vägglöss. Be omgående om ett nytt rum! Sätt dig inte i möblerna och lägg inget på möblerna under tiden du väntar på ett nytt rum. Ta dina väskor och vänta i receptionen.

Förvara alla väskor så långt bort från sängen du kan och gärna en bit upp från golvet. Ställ dem aldrig direkt mot väggen! Undvik även att lägga handväskor och saker du köpt på sängen liksom telefonen, datorn, paddan etc. Lägg dem på ett bord när du inte använder dem. Vägglöss (och andra kryp) kan ta sig in i elektronik. Packa inte upp, låt allt ligga kvar i resväskan under hela resan. När du byter kläder, lägg ner kläderna direkt i väskan igen. Lägg aldrig kläder på stolar, sängen eller dylikt. Tänk på att alltid ha väskan stängd. Detta fungerar inte bara mot vägglöss utan också mot myror, kackerlackor mm.

Shopping Tänk på att du kan få med dig diverse kryp (baggar, myror, kackerlackor) om du handlar matvaror, kryddor, träsaker etc. Det bästa du kan göra är att när du kommer hem frysa det som går. Räkna med 5-7 dagar, beroende på storlek.

Tänk på att framför allt vägglöss kan finnas i textilier du handlar. Det beror lite på vilket land du är i, i tropiska klimat lever vägglusen utomhus och kan finnas främst i mindre butiker, större kedjor har sällan problem med kryp. Lägg det du handlat i en plastpåse som du knyter åt hårt och lägger i ytterligare en påse. När du sedan kommer hem kan du antingen frysa föremålet eller tvätta det. Om du tvättar så är det så varm temperatur som möjligt som gäller.

När du kommit hem Ställ resväskan i badrummet (duschen/badkaret) och packa upp där. Tvätta allt direkt. Det som inte tvättas bör lämnas i resväskan som i sin tur får stå kvar i badrummet alternativt på balkongen/altanen. Tvätta så varmt som möjligt, gärna 60 grader. Saker som inte kan tvättas i 60 grader kan frysas i 5–7 dagar alternativt torktumlas/hängas i torkskåp.

Dammsug ur väskan när den är tom. Om den har ett foder som kan öppnas (dragkedja), öppna den och dammsug även under fodret. Lägg därefter dammsugarpåsen i en plastpåse som du knyter åt hårt och lägger i ytterligare en påse, släng den därefter i soporna (soprum eller sopnedkast). Kan du inte slänga den direkt så kan du frysa den i 5–7 dagar för att sedan slänga den.